Thursday, November 4, 2010

Tutorial untuk NC(Namecard)(^,^)v

Ehe..Hari ini Chu baik hati ko nok nak share ilmu & tutorial buat namecard.Xceli nie request dari kawan2 Chu, slalu kol & PM dlm FB nak blaja buat nc.

So nie lar tutorial layout untuk namecard~~


Namecard nie bothside print. Depan & belakang nyer layout.

Standard size untuk nc----->w : 9cm x h : 5.5cm.Tapi skrang nie ada gak orang buat namecard lain2 size,ikut citarasa ko lha kan. Material yang slalu digunakan untuk printing nc ialah high white,art card,fancy card & etc.Ada gak customer yang nakkan nc dia spot laminate/hotstamp/emboss & cutting.Semua mengikut citarasa & budget korang yea.

Sample nie aku buat basic jer guna typo/text nyer design.Chu guna software design cam illustrator & fhmax.Ada gak yang guna PS(Photoshop).

Details yang perlu ada pada nc,ko mesti ada logo,company name,nama,ctc.no,address,email,services & map.Ada gak yang buat nc dia kat belakang ada calendar & bookmark..haaa~~itu terpulang pada kreativiti korang ler.

Itu sajer tutorial Chu kali nie,berjumpa lagi dalam tutorial yang akan datang..pssttt...mungkin tutorial buat banner & photo editting kot..ehe;-D


Nie lar namecard freelance aku. 1color printing,murah sikit.Material yang aku gunakan ialah highwhite paper & laminate.Chu Majorflava tue nama pena aku,senang sikit orang nak kenal..nak tau x sebab aku guna nama tue..haaa~~tungguuuuu...(^,^)v


"sharing is caring & caring is love"..xoxo..BLACK BOW 

6 comments:

eLLy said...

i like your call card .. cantekk

CHU MAJORFLAVA said...

hehe..tq!!simple jer sis.

PutRee SeJiNjaNg said...

mek nak polah juak yunk ehh..hehhehe

CHU MAJORFLAVA said...

ehe..boleh dear!!!;-D

Redbloodsnow said...

tggu mek dh hbis NC mek...lak nk soh tak design a new one gik :P

CHU MAJORFLAVA said...

Hehe..mek 2 minie pun nak polah baru gik.okie dokie no hal dear.