Monday, February 13, 2012

Cinematography


Cinematography terdiri dari dua kata cinema & graphy yang berasal dari bahasa Yunani:
• kinema = gerakan
• graphoo = menulis

Secara harafiah, cinematography diertikan sebagai menulis dengan gambar bergerak. Di dalam kamus TELETALK yang disusun oleh Peter Jarvis terbitan BBC Television Training, cinematography diertikan sebagai The craft of making picture. Jadi, cinematography adalah kegiatan menulis yang menggunakan gambar bergerak sebagai bahannya. Ertinya, dalam pelajaran Sinematografi ini kita mempelajari bagaimana membuat gambar bergerak, seperti apakah gambar-gambar itu, bagaimana merangkai potongan-potongan gambar yang bergerak menjadi rangkaian yang mampu menyampaikan pesan atau maksud tertentu, menyampaikan informasi atau mengkomunikasikan suatu idea tertentu.

Untuk melihat contoh-contoh gambar bergerak korang boleh klik ke link nie :


Sekiranya anda berminat untuk mempelajari & mengetahui lebih dalam lagi seni Cinematography, korang boleh download softcopy Hand Book nie :


"sharing is caring"

6 comments:

Am said...

one of my fav subject kat uitm =)

AmirFX said...

Owhhh.. Ya duhal maksudnya.. Kmk ingt tek maksudnya panggung wayang gambar...

eVa said...

aie bestt abis chu.. cuba tak g blog dino.. dino da polah juak eyh.. sama juak kah ya.. nang raget bila dino dpt polah juak.. jeles abiss!.. ktk pande polah chu?

CHU MAJORFLAVA said...

am: best kan.

amir: haha..boleh juak maksud nya sama menyampaikan mesej.

eva: tauk mek gbr shichi buka tutup mata nak?boleh.tapi more to lebih pergerakkan.dalam photoshop belum bapa pandey mek.banyak layer mauk polah & ekot second setiap pergerakkan gbr yang sama posisi.file ya animated gif ktk dapat polah k picasa juak.

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhh menarik la dear ..bestnya ... mun pandai mcm kitak kan best :)

CHU MAJORFLAVA said...

umi!!!hehe..mek x pemandey hanya art victim jak.1st sekali idea mok ada..mun sikda idea xda creativity xda hasil xda duit.susah nak mendapatkan hasil org hargai & muas hati pelanggan.mun suka2 & untuk portfolio dkpun boleh.